Гени са виновни за затлъстяването, хапче чудо ще помага да се борим с него
Гени са виновни за затлъстяването, хапче чудо ще помага да се борим с него / Thinkstock/Getty Images

Хапче-чудо, което ще бори затлъстяването, е на път да се превърне в реалност, благодарение на постижението на японски специалисти, които са открили гени на затлъстяването, пише в. "Дейли експрес".

Откритието на изследователи от Института за наука и технология в Окинава обяснява как някои хора могат да запазят стройната си фигура, въпреки че преяждат с нездравословни храни.

Специалните „диабетични храни" са мит!

Изследването, направено върху мишки, показва как гризачите остават слаби дори след преяждане. Ефектът се дължи на високите концентрации на ген, известен като Ucp1, който предпазва от натрупването на излишно тегло, преобразувайки мазнините в енергия.

Същевременно при дебели мишки са отчетени повишени концентрации на два други гена на затлъстяването - Cnot и Tob. Въпросните гени поддържат вредната бяла мазнина и същевременно вредят на полезната кафява мазнина в тялото, която отделя големи количества енергия, изгаряйки калориите, и предпазва от напълняване.

77% от българите не са физически активни

Следващата цел на учените е разработването на хапче-чудо, потискащо функциите на гените Cnot и Tob, които пречат на преобразуването на мазнините в енергия и подпомагат затлъстяването.

Източник: БТА