Българите полудяха да говорят безплатно по GSM
Българите полудяха да говорят безплатно по GSM / Reuters

България полудя по безплатни телефонни разговори по мобилните телефони. "И ти ли си във "Вайбър" е въпросът, с който се поздравяват познати, щом се видят.

Става дума за новото приложение за смартфони, наречено "Вайбър", което позволява 100% безплатни телефони разговори през интернет по мобилен телефон, като използва 3G или Wi-Fi мрежата на операторите, пише „24 часа".

Това е нещо като постоянно включен (allways-on) скайп, определят го хора, които са го ползвали. Не е първото подобно приложение за мобилен телефон, но работи удобно.

За разлика от скайп то използва контактите на телефона и не изисква някаква допълнителна и непрекъсната регистрация. "Мислено е като приложение точно за телефон, а не за настолен компютър, какъвто е скайп", обяснява пред TechCrunch неговият създател Талбом Марко - 27- годишен израелец, който живее в Лондон.

Приложението е пуснато на 2 декември 2010 и вече има над 3 милиона потребители. Засега го има само за iOS - операционната система на айфоните, но през март се очаква да излезе и за Android.

Популярността в България вероятно се дължи на доста добрия мобилен интернет в страната, който позволява в София да се водят разговори дори от движеща се кола.

Потребителите обаче се опасяват от отговор от мобилните оператори, които могат да въведат някаква допълнителна такса за използването му извън неограничените пакети за интернет.

Вероятно популярността на Вайбър ще нарасне още по-рязко, след като излезе междуплатформената му версия през следващия месец.