България ще продължи да работи за създаването на домейн .бг
България ще продължи да работи за създаването на домейн .бг / снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов приветства обявената самостоятелност на Организацията за управление на системата за домейни и раздаване на IP адреси (ICANN), съобщиха от пресцентъра на министерството. „България е една от страните, които са дали заявката си за създаването на нов домейн от най-високо ниво, ".бг" (на кирилица) и ние работим с ICANN за изпълнението на тази задача в най-кратки срокове",  посочва Русинов.

Новият статут на организацията е резултат от преустановяване на споразумението между ICANN и правителството на САЩ. Така организацията ще се управлява с участието на всички заинтересовани страни - частния сектор, гражданското общество, правителствата, потребителите. Ще продължи развитието на политики, насочени към включване на нови домейни. Това е особено важно за България, тъй като тя е първата страна, поискала официално от ICANN създаването на домейн ".бг", се посочва в съобщението.

По повод приключването на договора, заместник-министър Първан Русинов заяви, че България и българското правителство винаги са подкрепяли развитието на интернет у нас, а е известно, че по света сме давани за пример с либералното си законодателство. Той посочва, че България е една от малкото държави, в които по законодателен път е решен проблемът с управлението на домейните и IP адресите - в интерес на потребителите.

„Ние сме решени да предложим в кратки срокове работещо електронно правителство и разчитаме на иновативния български бизнес да ни подкрепи", заяви още Русинов.

България участва в работата на ICANN от самото създаване, чрез постоянен представител в Правителствения консултативен комитет, а в продължение на три години е имало и българин, член на Съвета на директорите на организацията. ICANN имаше заседание на Съвета в България през 2006 г.