Астронавт изпрати първото съобщение в Туитър от космоса
Астронавт изпрати първото съобщение в Туитър от космоса / снимкa: БГНЕС

Американски астронавт от екипажа на Международната космическа станция изпрати първото съобщение в "Туитър" от космоса, след като МКС бе оборудвана с персонална интернет връзка, съобщи НАСА, цитирана от Франс прес.

"Здравей, Туитървърс! (от англ. "юнивърс" - "вселена"), ето ни пряко от МКС с първото туитър-послание от космоса :) До скоро, изпращайте въпросите си!", писа бордовият инженер Тимъти Криймър.

Това ново удобство стана достъпно благодарение на подобрение в компютърната система на МКС, което позволява на членовете на екипа да разполагат с персонален интернет.

Досега писаните от астронавтите т.нар."туитс" - микросъобщения до 140 знака, изпращани чрез мрежата "Туитър" - пристигаха на Земята с електронна поща и едва след това се публикуваха в мрежата, пише БТА.

Новата връзка позволява на астронавтите да имат лична комуникация, подобрявайки качеството на живота си по време на продължителните мисии, отбелязва НАСА.

В момента в МКС има петчленен екипаж. Освен Криймър в орбита работят съотечественикът му Джеф Уилямс, руснаците Олег Котов и Максим Сураев, и японецът Соичи Ногучи, отбелязва ИТАР-ТАСС.