ACTA вдъхна живот на Пиратската партия в Германия
ACTA вдъхна живот на Пиратската партия в Германия / снимка: Reuters

Глобалните протести срещу споразумението, чиято цел е да се справи с пиратството в интернет, вдъхна живот на Пиратската партия в Германия - политическо обединение, което на национални избори би спечелило 6 процента.

Недоволството срещу Търговското споразумение за борба с фалшифицирането ACTA се разпространи предимно чрез интернет пространството, а не толкова чрез традиционните медии - а именно там Пиратската партия е най-ефективна.

Партията, която иска либерализиране на законодателството, отнасящо се до авторското право, яростно се противопоставя на ACTA, заявявайки, че споразумението ще принуди подписалите го страни да наказват със седебно преследване и лишаване от свобода дори и нарушения на авторското право с некомерсиална цел.

Германската Пиратска партия твърди, че споразумението ще насърчи митническите служители по целия свят да конфискуват смартфоните на пътуващите, ако в тях се съдържа незаконно придобита музика.

Европейският съюз подписа ACTA миналата седмица, а официални представители в Берлин казват, че Германия скоро ще го последва. ACTA не може да започне да действа на територията на страната, докато споразумението не бъде ратифицирано от Европейския и от германския парламент.

Тази седмица правосъдният министър Забине Лойтхойсер-Шнаренбергер отхвърли оплакванията.

"Ние не сме толкова скептични към него", каза тя. "Целта на ACTA не е да се блокира достъпът до интернет".

В сряда полският президент Бронислав Коморовски се допита до омбудсмана по човешките права, за да отсъди дали ACTA нарушава човешките права в страната, след като хиляди поляци излязоха по улиците на протест срещу споразумението.

Чрез Фейсбук германските пирати и техни съюзници ще организират демонстрации срещу ACTA на 11 февруари в Берлин. До този момент почти 10 000 души са потвърдили на страницата на събитието във Фейсбук, че ще присъстват.

"Пиратите" създадоха нов обрат в свръхчувствителността на Германия относно темата за личното пространство, което ги разграничава от либералите и Зелените.

Преди две години много германци бяха разгневени от услугата Street View на гиганта "Гугъл", която показва панорамни гледки на градски улици. Около 244 000 германци възразиха срещу това, настоявайки "Гугъл" да замъгли образите на техните домове.

Коментатори твърдят, че германците са по-чувствителни от своите съседи по отношение на събирането на лични данни от бюрокрацията, защото са преживели две диктатури - на нацистите 1933-1945 г. и на източногерманските комунисти 1945-1989 г.

Лойтхойсер-Шнаренбергер участваше в кампанията срещу антитерористичните регулации на Европейския съюз, според които телекомите трябва да запазват данните за проведени разговори.

Министърът на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Илзе Айгнер пък често изразява своето неодобрение срещу тенденцията, за която се говори, Фейсбук да събира данни за потребителите си.

Пиратите се подиграваха на министрите от правителството, заявявайки, че те си нямат представа от техническия напредък в интернет, въпреки че партията изразяваше предпазливо посланията си по отношение на подкрепата си за пиратството.

Според тях големите корпорации, които следят нелегалното разпространение на музика и филми, са най-голямата заплаха за личното пространство.

Основното искане на Пиратската партия е да се променят радикално законите за авторско право и за патентите. Тяхното име, измислено в Швеция, иронизира хората, които заклеймяват нарушаването на авторското право като "пиратство".

"Безплатното неограничено разпространяване на информация е възможност, която дигиталната ера ни предоставя", се казва в интернет страницата на партията. Другите партии,включително Зелените, не са съгласни с това, възразявайки, че авторското право осигурява финансови приходи за писатели и музиканти.

Противниците им обвиниха "Пиратите", че те могат да вземат отношение само по един единствен въпрос и осмяха липсата на харизматични лидери сред партийните им ръководители, които са предимно млади мъже.

Първата сензация, която "Пиратите" предизвикаха, беше миналата година, когато сякаш от нищото спечелиха една десета от местата в Ландтага на провинция Берлин. Те таят надежди, че тази година ще спечелят още места на изборите в другите провинции, както и догодина във Федералното събрание.

Според оповестените миналия петък резултати от направено за държавната телевизия А Ер Де социологическо проучване, Партията на пиратите събира 6-процентна подкрепа. Според проучване на друг държавен телевизионен канал, Цет Де Еф, тя е 5 процента.

Ландтагът на Берлин няма правомощията да променя законодателството за авторско право, а пиратите проявяват наивност, когато прилагат на практика своите принципи за пълна откритост - те използват интернет форуми, за да решават как да гласуват по въпроси, незасягащи интернет, като например икономиката и социалните въпроси.

Протестите в интернет от миналия месец, които накараха Конгреса в САЩ да спре обсъжданията по Закона за възспиране на онлайн пиратството (английски SOPA) - законодателен акт, който беше насочен срещу нелегалното разпространение на музика и филми - дадоха надежда на "Пиратите", че реформата на авторското право е на прага да се превърне в доста сериозна тема в Германия.

Но други не са толкова сигурни.

Темата за личното пространство има голям отглас в Германия, но дневният ред на партията за свободи в интернет среща подкрепа само сред големите интернет потребители.

Политическият изследовател от Берлинския свободен университет Геро Нойгебауер отдава единствения досега изборен успех на "Пиратите" на негодуванието срещу традиционните партии и предрече крах на новаците.

"Гласуващите протестно нямат определени възгледи", каза той. (БТА)