/ ThinkStock/Getty Images
Жителите на норвежки остров настояват градът им да бъде обявен за "свободна от астрономическо време зона”. С петиция до парламента те искат градът им да е в „безвремие” от 18 май до 26 юли. В тези 69 дни на година слънцето там не залязва. Според местните премахването на астрономическото време ще позволи по-гъвкави учебни и работни часове, както и хората да се възползват максимално от дългите летни дни. Пред „Дарик” Иван Цачев, който живее в същата зона, на друг норвежки остров заяви, че въпреки особеностите на продължителността на слънцегреенето, хората там живеят както навсякъде - ходят на работа, събират се, забавляват се. В продължение на два месеца през лятото слънцето не залязва, а от ноември до март слънцето изчезва и през деня е 20 часа тъмно и само четири часа светло. Според него и тъмният, и светлият период имат своя чар. Тъмният период е по-романтичен, а светлият сближава хората и ги прави щастливи.
 
Норвегия е най-северната страна на Европа. Над 40% от територията ѝ се намира северно от Северния полярен кръг и там се случва слънцето въобще да не залязва.

Защо жители на норвежки остров поискаха „безвремие“ за работа и живот?
 
Хората от остров Съмаръй настояват да се освободят от конвенционалното отчитане на времето в периода от 18 май до 26 юли, когато слънцето не се скрива.
 
Петиция, подписана от десетки жители на острова, е предадена на депутат, за да я внесе в парламента.
 
„Малко е налудничаво, но в същото време е много сериозно. Съмаръй е на север от Северния полярен кръг и е изцяло на тъмно от ноември до януари. Идеята зад "свободната от астрономическо време зона" е, че неспазването на часовото време ще улесни жителите на острова, особено студентите, служителите и работниците да се възползват от ценните месеци, когато е само светло“, отбелязва местният жител Киел Ове Хвединг.

Как ни влияе смяната на времето?
 
Разположен на 70 километра западно от Тромсьо, островът има население 350 души, а основен поминък са риболовът и туризмът. Пред „Дарик” Иван Цачев, който от години живее в Тромсьо, разказа за живота с тъмен и светъл период на дните:
 
Ако е хубаво времето, 12 ч. е нощта, слънчево е и си правим барбекю. Разликата е, че хората са повече навън, а зимата са повече вътре. 22 ноември слънцето изчезва и се връща на 23 януари. Тъмният период все пак си има своя чар. Романтично е. Свещи, камини. Но е тежък. Тялото се бори с тъмнината. Хората изглеждат по-щастливи и по-весели, защото могат да са навън. Северното сияние при нас зимата е много силно и красиво. Самото тъмно не е съвсем черно, има отражение от планините, от снега. Но е като тъмно синьо“, посочи Цачев.
 
Заради дните, в които слънцето не залязва и денят трудно се различава от нощта мостът, който води от континента към остров Съмаръй е покрит с изхвърлени часовници, знак за туристите, че влизат в зоната на безвремието.

Лесно ли се адаптира организмът ни при смяна на зимно и лятно часово време?