Животът в Янгон е парализиран
Животът в Янгон е парализиран / снимка: BGNES

Животът в най-големия град на Мианма Янгон изглежда напълно парализиран, предаде Франс прес. Затворени са магазините, търговските центрове и заведенията. По улиците се движат военни камиони, а общественият превоз е спрял.

Телени заграждения препречват пътя към пагодите Шведагон и Суле, където започваха и свършваха протестите на будистките монаси.

Държавните служители получиха нареждане да не ходят днес на работа.

Военната хунта в Мианма прекъсна основната интернет връзка на страната с чужбина, за да попречи на опозиционери да разпространят в глобалната мрежа снимки на кървавото потушаване на мирните протести от сряда и четвъртък, предадоха световните агенции.

Интернет кафенетата в страната са затворени. Никой не вдига телефона в офиса на най-големия интернет доставчик в Мианма. Според пожелал да остане анонимен представител на мианмарските пощи и телекомуникации е повреден главен подводен кабел, който осигурява интернет връзката на страната с чужбина. Надежден западен източник в Мианма каза, че достъпът до интернет и до имейлите е блокиран от 11 часа местно време /4,30 часа по Гринуич/ по нареждане на хунтата.

Няколко частни вестника сами решиха да прекратят дейността си временно, предаде Франс прес. Става дума за четири всекидневника на медийната група Илевън мидия (Eleven Media) и за вестника "Камудра". Редакциите им преустановяват временно дейността си заради усложнената обстановка в Янгон, където разпространението на вестници сега е невъзможно.

Според посланика на Австралия в Мианма Боб Дейвис много повече хора са загинали при потушаването на мирните протести в Янгон. Дейвис смята, че данните, изнесени от властите, са непълни. Той твърди, че според очевидци загиналите са с няколко десетки повече от официално оповестените цифри.

Властите на бившата Бирма твърдят, че при потушаването на протестите в Янгон в сряда и четвъртък са убити 13 души, сред които и един японски журналист. Десетки са ранени.

Японският премиер Ясуо Фукуда и китайският президент Ху Цзинтао изразиха готовност да си сътрудничат, за да подпомогнат международните усилия за намирането на изход от кризата в Мианма, предаде Асошиейтед прес. Двамата лидери обсъдиха този въпрос в разговор по телефона.