/ БТА

Най-малко 73-ма души изгубиха живота си в пожар в сграда в центъра на южноафриканския град Йоханесбург, предаде ДПА.

Най-малко 52-ма души са пострадали, написа в "Екс" (бившия Туитър) Роберт Мулаудзи, говорител на местната служба за извънредни ситуации. Той заяви, че операцията по спасяване и възстановяване продължава и десетки граждани са били евакуирани.

Йоханесбург пожар
БТА

 

Йоханесбург пожар
БТА


В района има много изоставени и рушащи се сгради и в тях често намират подслон бездомни хора. Мулаудзи каза, че броят на жертвите вероятно ще продължи да расте и че може да има много хора, блокирани в сградата от пламъците. 

Мулаудзи каза, че за овладяването на пожара са били нужни три часа, а до сутринта пожарникарите са успели да стигнат само до три от петте етажа на сградата.

"За повече от 20 години в службата никога не съм виждал нещо подобно", заяви той.

Сградата отвътре на практика представлява нещо като "неформално селище", в което са направени бараки и други импровизирани конструкции, а хората са натъпкани в стаите, каза той. Според него навсякъде е имало препятствия, които са затруднявали жителите да избягат от смъртоносния пожар и са пречили на аварийните екипи да работят на място. 

Мулаудзи подчерта, че шансът някой да бъде намерен жив часове след избухването на пожара е много малък. Според очевидци в сградата вероятно са живели около 200 души. 

Петя Гергова/БТА