Жените са по-често съкращавани и уволнявани през пандемията
Жените са по-често съкращавани и уволнявани през пандемията / iStock/Getty Images
С настъпването на пандемията на коронавируса и световния икономически спад, жените имат по-малко доверие във властта. През 2020 г. жените представляват само 39% от новите назначения за главен изпълнителен директор спрямо 44% година по-рано. Съобщава CNBC с позоваване на проучване на Equilar.

Актуализираният индекс за полово разнообразие показа, че жените заемат 23,5 процента от всички места в борда на директорите на компаниите от „Ръсел 3000”, който проследява представянето на 3000 от най-големите публични компании в САЩ.

6 процента от фирмите в Russell 3000 изобщо не наемат жени и само 71 компании (едва 2,4%) в съвета на директорите минимум 50% жени. Equilar предупреждава, че при сегашните темпове в директорските бордове няма да има полова равнопоставеност поне до 2032 г.

По-рано и службата за набиране на персонал Heidrick & Struggles стигна до подобни заключения. Основната причина за това е, че в сегашната обстановка компаниите са по-склонни да избират за шеф човек, който вече е изпълнявал ролята на главен изпълнителен директор, и тази роля е доминирана от мъжете. В момента жените заемат само около шест процента от позициите на изпълнителен директор в компаниите S&P 500.

Именно жените са станали основните жертви на икономическия спад. Те представляват по-голям брой съкращения и уволнения, освен това жените са принудени да напускат по-често работата си, за да се грижат за децата си.

Превод и редакция: DarikNews