/ iStock/Getty Images
Дагмар Търнър е диагностицирана с глиома
Пациентка в болницата King's College в Лондон свири на цигулка, докато хирурзи оперират мозъка ѝ, за да отстранят тумор, предаде Би Би Си. Дагмар Търнър е на 53 години. Тя е диагностицирана с глиома (тумор на мозъка) през 2013 г.Туморът е открит в част на мозъка, която е близо до зоната, контролираща фините движения на лявата ѝ ръка.  

Ето какво казва жената в съобщение за медиите, публикувано от болницата и цитирано от Foxnews:

Две сложни операции представят в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив


"Цигулката е моята страст, свиря от десетгодишна възраст. Мисълта, че мога да загубя способността си да свиря, беше съкрушителна, но моят неврохирург, който е и музикант, разбра притесненията ми", споделя Търнър. 

Хирургът, който я оперира, е пианист и също така има и музикално образование. По време на операцията Дагмар е извадена от упойката и свири на цигулка. По този начин лекарите искат да гарантират, че няма да засегнат нито една ключова област на мозъка, която контролира деликатните движения на ръцете на пациентката.

"Знаехме колко много значи цигулката за Дагмар", казва нейният неврохирург проф. Ашкан. "Успяхме да премахнем над 90 процента от тумора и в същото време запазихме пълната функционалност на лявата ѝ ръка", добавя той.