/ БТА
Украинският президент Володимир Зеленски ще пристигне в петък в Турция, за да проведе разговори с президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщиха от дирекцията за комуникации на турския президент.

В публикация в социалната медийна платформа X дирекцията заяви, че лидерите ще обсъдят хода на украинско-руската война, възраждането на инициативата "Черноморско зърно", усилията за улесняване на трайния мир в региона и двустранните отношения.

Кремъл опроверга Ройтерс: Путин не е предлагал примирие в Украйна

Изненадващата визита на Зеленски идва в момент, когато външният министър на Турция Хакан Фидан и ръководителят на Националната разузнавателна агенция (МИТ) Ибрахим Калин са в САЩ.

Турция беше ключов играч в сега действащата сделка, която позволи безопасното преминаване на украинските зърнени доставки през Черно море въпреки блокадата на пристанищата ѝ, след като Москва започна инвазията си в края на февруари 2022 г.

Споразумението, постигнато с посредничеството на Анкара и ООН през юли 2022 г., приключи, след като Москва отказа да го поднови. Анкара увеличи усилията си, за да се опита да съживи инициативата.

Турция се позиционира като посредник в руско-украинския конфликт, а Ердоган беше ключов играч в посредничеството за Черноморската зърнена инициатива.

Ердоган се чу по телефона с украинския си колега: Какво си казаха двамата

Москва се оттегли от споразумението на 17 юли, обвинявайки Запада, че възпрепятства собствения ѝ износ на зърно и торове, и оттогава атакува украинската селскостопанска и пристанищна инфраструктура. Тя заяви, че е готова да се върне към сделката, след като бъде приложено съпътстващо споразумение относно Русия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС