/ пресцентър, Министерски съвет
Защо има министър на изкуствения интелект в ОАЕ?
99351
Защо има министър на изкуствения интелект в ОАЕ?
  • Защо има министър на изкуствения интелект в ОАЕ?
В събота късно вечерта премиерът Бойко Борисов беше посрещнат на летището в Абу Даби от министъра на изкуствения интелект Омар бин Султан ал Олама. Много е интересна ролята на държавния министър, който е на поста си от октомври 2017 г., след промени в кабинета на Емирствата. Защо в емирствата има “министър на щастието”?.
 
Омар бин Султан ал Олама е министър в кабинета на Емирствата и да, той е министър на изкуствения интелект.
 
Мнозина се запитаха какво влиза в правомощията му, защо е с ранг министър, това приумица на емирствата ли е или държавна политика. Министър ал Олама е на поста си от октомври 2017, когато за първи път е създаден ресор за изкуствения интелект.
 
Борисов се срещна в Абу Даби с шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян

През последните няколко месеца усилено се говори за държавната политика, която цели превключване от петролната зависимост към зависимост от новите технологии. Всъщност назначаването на Омар бин Султан ал Олама е първото подобно в арабския свят, признавайки значението на новите технологии за формиране на икономиките на бъдещето.
 
В медиите тук, в Абу Даби, непрекъснато се акцентира върху инициативи, подкрепяни от министър ал Олама - последната е седемдневна програма в Дубай, според която около 100 държавни институции ще предлагат над 1100 от своите услуги без използването на никаква хартия. Абсолютно всички услуги ще бъдат достъпни само онлайн. И това не е самоцелно. В правителството е заложен план, че до 2030 година всички държавни услуги в Дубай ще бъдат само дигитални.
 
Омар бин Султан ал Олама е на 28 години и работи за утвърждаване на амбициите на емирствата да се превърнат в глобален технологичен лидер. Още в началото той заяви, че страната работи по програми за изграждане на домове на Марс в следващите 100 години. В рамките на фантазиите прозвуча преди година изявлението му, че емирствата разработват планове за създаване на град на Марс през 2117 г., в който да живеят 600 000 души. По този начин обаче емирствата влизат в един елитен научно-изследователски клуб, където активно работят САЩ, Китай, Русия и консорциум от европейски държави.
 
Още след падането на цените на петрола през 2014 г., фокусът към новите технологии е държавна политика на всички страни от Залива. И наистина, в Абу Даби се говори основно са нови технологии, далеч е времето, когато това, което се случва на нефтените борси е първа тема за разговор. Всъщност - цените на автомобилното гориво са очаквано ниски тук - в бензиностанцията, недалеч от хотела, където са настанени българските журналисти, бензин супер 98 е с цена 2,61 дирхама или 1,21 лева, бензин Special 95 е с цена 2,50 дирхама или 1,16 лева, а дизеловото гориво е с цена 1,28 лева.
 
В ОАЕ Борисов договори обучение на наши футболисти в бази на Манчестър Сити?

През 2016 г. в Емирствата бе назначен министър на щастието. В богатата на петрол федерация в Персиския залив, обединяваща седем емирства, има министър на щастието и това е дама - Ухуд ал Руми. И да, това е първата държава в света с министър на щастието като нейна цел е да подпомага изграждането на по-щастливо общество. Министър на щастието е правителствена инициатива, която напомня на управлението на Бутан, където освен брутния вътрешен продукт, като важен източник на данни се отчита и индекса на щастието.
 
Ясно е, че министър на изкуствения интелект звучи интересно, адекватно на времената, в които живеем, но какво всъщност е “изкуствен интелект” в държавнически смисъл, бихте попитали. Буквално преведено това е симулация на човешки интелект, интеграция на човешкия интелект в машините, но в държавнически аспект има по-широк смисъл с фокус върху инвестициите в нови технологии.
 
Плановете например са, че държавните дейности в Дубай ще бъдат изцяло дигитализирани след 2021 г. и няма да се ползва никаква хартия. След 2021 г., което е съвсем скоро, всичко ще бъде в дигитална форма. Според данни на емирствата именно изкуственият интелект може да допринесе с 15,7 трлн. долара на глобалната икономика през 2030 г.
 
И още - в Дубай се работи активно за достигане на таргет 75% - става дума за това 75% от използваната в Дубай енергия да бъде осигурявана от чисти източници. А до 2030 г. се предвижда 2% от всички транспортни услуги в Дубай да бъдат осъществявани от автономни източни. Футуризъм или реалност, министърът на изкуствения интелект в емирствата ще има все повече работа.