Венецианският карнавал
Венецианският карнавал / БГНЕС
Днес стартира традиционният карнавал във Венеция, един от най-старите и известни в света, който ще продължи до 25 февруари, предаде ТАСС. Времето за провеждането на карнавала зависи от католическия Великден. Последният му ден трябва да съвпадне със Заговезни преди Великите пости, 40 дни преди Великден.

ЮНЕСКО изважда култов белгийски карнавал от списъка си

Всяка година шествието във Венеция се посвещава на определена тема. Миналата година неговото мото беше "Виновна е Луната" в чест на 50-годишнината от кацането на човек на Луната през 1969 година. Тази година темата е "Игра, любов и безумие", тъй като празнуването съвпада с Деня на Свети Валентин.
 

БГНЕСПредвидени са 150 мероприятия, в които ще вземат участие над 300 артисти и колективи. Запланувани са разнообразни развлечения за децата и младежите. Бюджетът на карнавала възлиза на 2 милиарда евро, като половината от него ще бъде осигурен от спонсори. Всяка година празненствата се посещават от около 3 милиона души.
 

БГНЕСДумата "карнавал" произлиза от латинската carnevale (прощаване с месото) и се употребява за последния ден преди началото на постите. Първото споменаване на Венецианския карнавал датира от 1094 година. От 1162 година той става ежегоден.
БТА