/ iStock/Getty Images
ЮНЕСКО извади ежегодния карнавал в белгийския град Аалст от списъка си за световно културно наследство заради постоянни обвинения в антисемитизъм.

С безпрецедентен ход Междуправителственият комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство заяви, че изтегля карнавала „заради непрекъснато повторение на расистки и антисемитски изяви“ по време на събитието, цитира АФП.

Карнавалът на Аалст, в белгийския холандски горен регион Фландрия, е добавен в списъка на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството през 2010 г.

ЮНЕСКО класифицира 4 традиционни практики като застрашени

Но присъствието в парада на плакати, окарикатуряващи православни евреи с криви носове и седнали върху златни торби, възмути 40-хилядната еврейска общност в Белгия.

През март ЮНЕСКО заяви, че ще бъде "бдителна и безкомпромисна по отношение на подобни събития" и се очакваше, че карнавалът трябва ще бъде изтеглен от списъка на срещата на 12 декември.

В изявление, направено от срещата в Богота, в което се обявява решението, се казва, че „ЮНЕСКО е вярна на своите основополагащи принципи за достойнство, равенство и взаимно уважение между народите и осъжда всички форми на расизъм, антисемитизъм и ксенофобия“.
БГНЕС