Започна вторият етап от процеса срещу Джохар Царнаев за атентата в Бостън
Започна вторият етап от процеса срещу Джохар Царнаев за атентата в Бостън / снимка: Guliver/Getty Images

Вторият етап на съдебния процес срещу Джохар Царнаев, който на 8 април беше признат за виновен по всички 30 пункта от обвинението за организиране на бомбения атентат по време на Бостънския маратон през 2013 г., започна днес в Бостън, съобщи ТАСС.

Състав от 12 съдебни заседатели трябва да реши дали 21-годишният Царнаев да бъде осъден на смърт или на доживотен затвор.

Джохар Царнаев беше признат за виновен за бостънския атентат

В американския щат Масачузетс смъртното наказание беше отменено преди 30 години, но обвиненията срещу Царнаев са предявени в съответствие с федералното законодателство, което допуска такова наказание.

Според съдия Джордж О'Тул разглеждането на въпроса за това каква присъда да бъде постановена на Царнаев вероятно ще отнеме около четири седмици.

За да бъде Царнаев осъден на смърт, съдебните заседатели трябва единодушно да вземат такова решение. В противен случай, той ще бъде осъден на доживотен затвор без право на помилване.

На 15 април 2013 г. по време на маратона в Бостън бяха взривени две бомби. При атентата загинаха 3 човека, а над 260 бяха ранени. Няколко дни по-късно по-големият брат на Джохар Царнаев - Тамерлан - беше убит в престрелка с полицията. Джохар получи огнестрелни рани и беше арестуван.

Източник: БТА