Серж Серкисян
Серж Серкисян / Gulliver/Getty Images, архив
Срещу бившия арменски президент Серж Саркисян започна процес поради обвинения в корупция в случай, за който неговите поддръжници твърдят, че е политически мотивиран. Това се случва близо две години след свалянето му от власт.

Саркисян, който доминира в политиката в Армения два последователни мандата като президент от 2008 г. - подаде оставка през 2018 г., когато планът му да остане на власт като заеме поста министър-председател предизвика масови протести, водени от Никол Пашинян, бивш журналист, който след това стана премиер.

Борисов се срещна с колегите си от Косово и Армения в Мюнхен (СНИМКИ)

Саркисян благодари на десетки привърженици, които въпреки ниските температури се събраха да го подкрепят пред окръжния съд в Ереван.

"Надявам се, че в Армения все още има съдии, за които справедливостта е над всичко", каза третият постсъветски президент на Армения, когато се насочи към съдебната палата. Привържениците му скандираха "Президент! Президент!", когато процесът започна.

"Целият случай е изфабрикуван, за да бъде отстранен Серж Саркисян от активната политика", заяви адвокатът му Амрам Макинян пред АФП.

Изслушването по делото е до голяма степен процедурно и може да отнеме седмици и дори месеци, преди съдът да започне официално работа по случая.
БТА