Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предадоха агенциите.

Той стана първият държавен глава в историята на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти, предадоха агенциите.

Инициативата беше подкрепена с 232 гласа за, 197 конгресмени гласуваха против, с което резолюцията беше приета.

За резолюцията гласуваха и десет негови съпартийци.

Има 2 начина за свалянето на Тръмп преди края на мандата

Сега обвинителният акт ще отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес. Според графика на горната камара на Конгреса обаче тя ще може да се занимае с въпроса за импийчмънта на Тръмп едва след като мандатът му вече ще е приключил. Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.
За одобрение на резолюцията за импийчмънт е нужно обикновено мнозинство. Понастоящем демократите контролират долната камара на американския Конгрес. Местни медии съобщиха преди това, че инициативата има достатъчно подкрепа сред конгресмените демократи и може да бъде утвърдена от Камарата на представителите.

В Конгреса тръгна втора процедура срещу президента Тръмп

Първият опит за отстраняване на републиканеца беше през 2019 г. Тогава Камарата на представителите гласува за импийчмънт, но контролираният от републиканците Сенат оправда държавния глава и по двете обвинения срещу него.
 
БТА