газ
газ / iStock/Getty Images
Румъния достигна днес степен на запълване на газохранилищата на 80 процента от пълния им капацитет, според данни на компанията Трансгаз, цитирани от Аджерпрес.

Складирането на газ ще продължи до 30 октомври.

Степента на запълненост от 80 процента е минималният праг, одобрен за Румъния в новия регламент на Европейската комисия, отбелязва агенцията.
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи в сряда, че на нивото на Европейския съюз степента на запълненост на общите газохранилища е достигнала 84 процента.

"Нашите приятели от балтийските страни положиха огромни усилия, за да сложат край на зависимостта си от Русия. Инвестираха в енергия от възобновяеми източници, в терминали за втечнен природен газ и интерконекторни газопроводи. Всичко това беше осъществено с високи разходи, но зависимостта от изкопаемите горива от Русия има много по-висока цена. Трябва да се отървем от тази зависимост в цяла Европа. Затова се договорихме да изградим общи газохранилища. Стигнахме вече до 84 процента: повече отколкото беше определената цел", заяви Фон дер Лайен.
/ВН/
БТА