/ БГНЕС, архив
Първият заместник-председател на Държавния съвет на Куба Мигел Диас-Канел е единственият кандидат да заеме мястото на председателя Раул Кастро, предадоха световните агенции.
 
Историческо: Кубинският парламент избира приемник на Кастро

Очаква се депутатите в кубинския парламент да гласуват тази вечер дали той ще заеме поста. Официалните резултати от гласуването ще бъдат обявени в четвъртък. Обикновено депутатите ратифицират подобни въпроси с единодушие или практически с единодушие, отбелязва Ройтерс.
 
Смъртта на Фидел Кастро - краят на една епоха

Досегашният председател на кубинския парламент Естебан Ласо беше преизбран с единодушната подкрепа на 604-те депутати, съобщава ТАСС. Той е на 74 години, депутат е от 1981 г. и стана председател на парламента през февруари 2013 г. Член е на Политбюро на Централния комитет на Кубинската комунистическа партия. На поста зам.-председател на парламента беше преизбрана Ана Мария Мари Мачадо.
 

БГНЕС, архив


Раул Кастро остава начело на Кубинската комунистическа партия до следващия й конгрес, планиран за 2021 г., когато той ще навърши 90 години.
 
Куба почита скромно паметта на Фидел Кастро

След революцията през 1959 г. властта в Куба е предавана само веднъж - през 2006 г. Фидел Кастро предаде щафетата на брат си Раул след повече от 40 години начело на страната. Очаква се следващият държавен глава да бъде Мигел Диас-Канел.
 
Приемникът на братята Кастро ще трябва да продължи необходимата "актуализация" на остарелия икономически модел, започната от Раул. Това може да се окаже тежка задача за дискретния политик, по образование електроинженер, отбелязва АФП.
БТА