Куба почита паметта на Фидел Кастро една година след смъртта му
Куба почита паметта на Фидел Кастро една година след смъртта му / Guliver/Getty Images, архив
Куба почита скромно паметта на Фидел Кастро една година след кончината му, обърнала вече поглед към историческия преход, който ще сложи край, след по-малко от 100 дни, на шест десетилетия управление на братята Кастро, предаде Франс прес.

Фидел Кастро почина преди година

Президент от 2008 година след като изпълняваше длъжността, по-малкият брат Раул Кастро, обяви, че в края на февруари 2018 година ще предаде властта на ръководител от новото поколение.

Фидел Кастро почина преди година на 90-годишна възраст. Не е планирана никаква масова церемония в памет на тази бележита фигура от Студената война.

Куба почита паметта на Фидел Кастро една година след смъртта му
Guliver/Getty Images, архив

Смъртта на Фидел Кастро - краят на една епоха

В Хавана тази вечер ще има бдение пред университета. Властите не са потвърдили дали в него ще участва Раул Кастро заради очакваното му посещение в Сантяго де Куба, в югоизточната част на острова, където е положен прахът на по-големия му брат.

Моменти от живота на Фидел Кастро в снимки

От една седмица в цялата страна се организират политически и културни събития, за да се отбележи годишнината от "физическата смърт" на бащата на кубинската революция. Тази официална терминология цели да покаже, че макар да не е сред живите, той присъства в умовете на поколения кубинци, които са познавали само него, отбелязва АФП.

Навсякъде в страната, макар да няма нито една негова статуя, нито една улица на негово име, както самият той е пожелал, през последните дни могат да се видят пана и надписи по стените, които гласят "Да живее Фидел" и "Ние сме Фидел".
Държавното радио и обществената телевизия излъчват новия химн в негова възхвала "Лаври и маслина", изпълняван от популярния кубински певец Раул Торес.

"Гардиан": Наследството на Фидел Кастро

Тази сутрин официалните печатни издания публикуваха на първа страница черно-бели големи портрети на Фидел Кастро.

"Почти всичко, което имаме, го дължим на него, на неговите идеали", развълнуван казва пред АФП 24-годишният студент по медицина Пабло Самора.
БТА