Смъртта на Фидел Кастро - краят на една епоха
Смъртта на Фидел Кастро - краят на една епоха / Guliver/Getty Images, архив

Бащата на кубинската революция Фидел Кастро почита в петък вечерта в Хавана на 90 години, съобщи неговият брат Раул, който го наследи начело на властта през 2006 г., предаде АФП. "Команданте ен хефе (главнокомандващият) на кубинската революция е починал в 22.29 ч. в петък вечер (3.29 ч. по Гринуич в събота)", обяви Раул Кастро, прочитайки декларация по националната телевизия.

Президентът на Русия Владимир Путин е изразил съболезнования във връзка с кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро, подчертавайки, че неговото име е символ на цяла епоха в най-новата световна история, предава ТАСС.

„Изградената от него и неговите поддръжници свободна и независима Куба стана влиятелен член в международната общност и беше вдъхновяващ пример за много страни и народи. Фидел Кастро беше искрен и надежден приятел на Русия. Той даде голям личен принос за формирането и развиването на руско-кубинските отношения, на тясното стратегическо сътрудничество във всички области", се отбелязва в съболезнователната телеграма.

Настоящият американски президент Барак Обама също изрази съболезнования след смъртта на Фидел Кастро. "Историята ще отсъди каква е била ролята на Фидел Кастро, но ние работихме усърдно, за да загърбим миналото", заяви Обама, цитиран от Ройтерс.

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп изрази първата си реакция на смъртта на Фидел Кастро, като написа в Twitter само: "Фидел Кастро е мъртъв!", съобщи Ройтерс.

Тръмп, който встъпва в длъжност на 20 януари, по време на предизборната си кампания заплаши да отмени мерките на президента Барак Обама за нормализиране на отношенията между САЩ и Куба, като се аргументира със загриженост за свободата на вероизповедание.

Фидел Кастро "ще живее вечно", заяви китайският президент Си Цзинпин в послание, прочетено по телевизията след новината за смъртта на бившия кубински лидер, предаде Франс прес.

"Китайският народ изгуби добър и искрен приятел", заяви Си Цзинпин. "Другарят Кастро ще живее вечно", допълни китайският президент, който е и генерален секретар на Китайската комунистическа партия.

Френският президент поиска пълна отмяна на ембаргото срещу Куба

Фидел Кастро олицетворяваше както „надеждите", така и по-късно „разочарованията" от Кубинската революция, заяви президентът на Франция Франсоа Оланд в събота.
„Актьор на Студената война... за кубинците той символизираше гордостта от отхвърлянето на външното господство", допълни Оланд, намеквайки за опълчването на Кастро срещу САЩ.

С кончината на лидера на Кубинската революция Фидел Кастро светът загуби герой. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от ТАСС.

"Фидел Кастро беше една от историческите фигури на миналия век и олицетворение на Кубинската революция. Със смъртта на Фидел Кастро светът загуби човек, който беше герой за мнозина. Той промени курса на своята страна, а влиянието му излизаше много извън нейните предели. Фидел Кастро си остава една от революционните фигури на 20 век. За неговото наследство ще се произнесе историята", се казва в изявлението на Юнкер.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността и заместник-председател на ЕК Федерика Могерини заяви, че Кастро е историческа фигура и че европейско-кубинските отношения ще продължат да се подобряват. Тя посочи още, че бившият кубински президент е починал във време на "големи промени" за неговата страна и на глобална несигурност, предаде Ройтерс.

От своя страна британският външен министър Борис Джонсън заяви, че с кончината на Кастро настъпва нова епоха за Куба и нейния народ.

Папа Франциск нарече новината за смъртта на лидера на кубинската революция Фидел Кастро "тъжна вест" и каза, че скърби и се моли душата му да намери покой, предаде Ройтерс. Франциск е изразил съболезнованията си в послание на испански до брата на Фидел, президента Раул Кастро.

Папата се срещна с Фидел Кастро, когато миналата година бе на посещение в Куба. Кастро, който бе атеист, е получил кръщение като католик и е учил в училище, ръководено от ордена на йезуитите, член на който е Франциск, отбелязва Ройтерс.

Почина Фидел Кастро

Президентът на Венецуела Николас Мадуро изрази солидарност с кубинския народ във връзка с кончината на Фидел Кастро. Венецуела е сред най-важните икономически и политически съюзници на Куба в района, отбелязва ТАСС.

"Разговарях с лидера на кубинската държава Раул Кастро, за да изразя солидарност и любов към народа на Куба във връзка с кончината на команданте Фидел Кастро", написа Мадуро в Туитър. "60 години, след като яхтата "Гранма" отпътува от Мексико, Фидел отива в безсмъртието на хората, които се сражават цял живот", допълни венецуелският президент.

Държавният глава на Мексико Енрике Пеня Нието нарече починалия лидер на кубинската революция Фидел Кастро приятел на Мексико и един от символите на 20-и век.
В Туитър Пеня Нието написа: "Фидел Кастро бе приятел на Мексико, вдъхновител на двустранните отношения, основаващи се на уважение, диалог и солидарност".

Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро стана пример за мнозина. Това заяви президентът на Боливия Ево Моралес в ефира на телевизионния канал Телесур.
"Фидел ни научи как да се борим, да бъдем упорити в името но освобождаването на обединението на народите в света", каза Моралес.

"Искам от името на боливийския народ да изразя съболезнования на братската република Куба. Много ми е болно, че команданте Фидел си отиде", допълни Моралес, цитиран от ТАСС.

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди изрази дълбоки съболезнования на правителството и народа на Куба. „Фидел Кастро беше една от най-емблематичните личности на 20 в. Индия скърби за загубата на този изключителен приятел", написа в Twitter индийският премиер.

Ръководителят на СССР от 1985 до 1991 г. Михаил Горбачов посочи, че „Фидел Кастро през XX век направи всичко, за да разруши колониалната система и да създаде отношения на сътрудничество". „Фидел устоя и укрепи своята държава по време на най-тежката американска блокада, когато имаше огромен натиск срещу него и въпреки това той извади страната си от блокадата на пътя на самостоятелното независимо развитие", допълни Горбачов.

"Гардиан": Наследството на Фидел Кастро

Канадците са съпричастни с кубинците в техния траур след кончината на Фидел Кастро и "загубата на един забележителен лидер", заяви канадският премиер Джъстин Трюдо, цитиран от АФП.

Трюдо нарече още историческия лидер на Кубинската революция "спорна фигура". В същото време той припомни тесните връзки между Канада и Куба, както и близкото приятелство между баща си Пиер Елиът Трюдо и Фидел Кастро.

Пренебрегвайки възраженията на Съединените щати, Трюдо-старши стана през януари 1976 г. първият лидер на страна от НАТО, посетил комунистическа Куба, в разгара на Студената война, отбелязва АФП.

"Зная, че моят баща смяташе (Кастро) за свой приятел и аз имах възможността да се срещна с Фидел" на погребението на баща ми в Монреал през 2000 г., каза канадският премиер. Трюдо бе на посещение в Куба едва преди десетина дни, но не се срещна с Фидел Кастро.

В същото време медиите в САЩ обрисуваха суров портрет на бившия кубински лидер Фидел Кастро, който почина в петък на 90 години, предаде АФП. Някои го описаха като "репресивен лидер", а други - като "мъчение" за десетима президенти на САЩ.

В електронните си издания тези медии отделиха голямо място на "революционния лидер, който предизвикваше" САЩ, както написа в. "Ню Йорк таймс".

Обама: Историята ще даде оценка за ролята на Фидел Кастро

"Той донесе студената война в западното полукълбо, измъчваше 11 президенти и изправи света на ръба на ядрената война", припомня същото издание. То открои и "значението" през 20-и век на тази "международна фигура", която ръководеше само един много малък карибски остров с население 11 милиона души.

Според в. "Лос Анджелис таймс" Фидел Кастро бе "революционна икона, чието влияние се усещаше много по-далече извън Куба". Същата гледна точка споделя и "Маями хералд", според който "сянката" на Фидел Кастро се бе разпростряла близо 50 години над Латинска Америка и света. За критиците си той беше "репресивен лидер, който превърна страната си в Гулаг", твърди "Вашингтон пост".

Остава да разберем дали неговата смърт ще предизвика важни промени в управлението на Куба. Според Питър Шехтър, експерт от Атлантическия съвет - център за анализи с централа във Вашингтон - стабилността вероятно ще вземе превес.

Предавайки властта на брат си Раул Кастро, Фидел еднозначно му даде и пълна свобода да действа, а при неговото управление никога нямаше да се стигне до сближаването с президента на САЩ Барак обама, започнало през 2014 година от сегашния държавен глава на Куба, допълва Шехтър.