Френският президент поиска пълна отмяна на ембаргото срещу Куба
Френският президент поиска пълна отмяна на ембаргото срещу Куба / Guliver/Getty Images

Ембаргото срещу Куба трябва да бъде окончателно отменено. Това заяви днес френският президент Франсоа Оланд, цитиран от АФП.

"Във връзка с кончината на Фидел Кастро искам още веднъж да подчертая, че ембаргото, нанасящо загуби на Куба, трябва да бъде окончателно отменено. На Куба трябва да бъдат предоставени перспективи за нейното бъдеще, да бъдат създадени необходимите условия за (търговски) обмен с тази страна, тогава тя ще стане пълноправен член на международната общност", заяви той. Оланд посочи, че Франция винаги се е отнасяла и ще се отнася с Куба като с истински партньор.

Почина Фидел Кастро

"Фидел Кастро винаги гордо е защитавал Куба от всякакъв външен натиск, в това число и от неблагоприятното въздействие на ембаргото върху неговата страна", каза френският президент. "Самият аз винаги съм казвал, че ембаргото срещу Куба представлява едностранно взето и недопустимо решение", уточни Оланд.

Френският президент заяви, че е необходимо окончателно да приключим с времената на Студената война, която е завършила навсякъде, но не и по отношение на Куба.

Премиерът на Франция Манюел Валс заяви, че Кастро е пример за всички дейци на освободителни движения по света.

Източник: БТА