Бащата на кубинската революция Фидел Кастро почита в петък вечерта в Хавана на 90 години, съобщи неговият брат Раул, който го наследи начело на властта през 2006 г., предаде АФП.

"Команданте ен хефе (главнокомандващият) на кубинската революция е починал в 22.29 ч. в петък вечер (3.29 ч. по Гринуич в събота)", обяви Раул Кастро, прочитайки декларация по националната телевизия.

Раул завърши краткото си изявление с възгласа: "До победата, винаги!" ("Аста ла виктория, сиемпре!"), с който се асоциираше Команданте.

Смъртта на Фидел Кастро изненада хората в Куба, емигрантите в Маями ликуваха

Тялото на Фидел Кастро ще бъде кремирано, съобщи брат му. Погребението на Кастро ще бъде на 4 декември в Сантяго де Куба, в южната част на страната, обявиха властите. В Куба ще има 9-дневен траур заради кончината на дългогодишния лидер на страната.

Националните знамена ще бъдат свалени наполовина, планирани по-рано масови събития ще бъдат отложени, радиата и телевизиите ще излъчват "информационни, патриотични и исторически предавания". Шествие с праха на бившия кубински президент ще премине през страната в продължение на четири дни.

Китайският президент: Фидел Кастро ще живее вечно

"Върховният лидер", който държеше острова си с желязна ръка от революцията от 1959 г., и който отправяше предизвикателства на американското свръх могъщество в продължение на половин век, предаде властта на брат си Раул през 2006 г. след стомашно-чревен кръвоизлив.

В писмо на 18 февруари 2008 г., пет дни преди края на своя мандат, Кастро заявява, че не желае и няма отново да заеме поста председател на Държавния съвет и главнокомандващ армията. Фидел аргументира решението си с желанието да се концентрира върху вече влошеното си здравословно състояние. Още същата година парламентът на Куба избира брат му, Раул Кастро за президент на Куба и до днес той изпълнява тази длъжност.

"Гардиан": Наследството на Фидел Кастро

През 2011 г. Фидел отстъпи и поста си на първи секретар на Комунистическата партия на Раул, който бе вторият в партията от създаването й през 1965 г.

Фидел Кастро - архивни кадри:

Бившият кубински президент изчезна напълно от екраните на кубинската телевизия между февруари 2014-а и април 2015 г., което подхрани редица слухове за здравословното му състояние.

От година и половина обаче, макар публичните му появи да бяха ограничени, той отново започна да публикува "размисли" и пак приемаше известни личности и чуждестранни знаменитости.

Смъртта му, настъпила едва две години след историческото обявяване на сближаването между Куба и САЩ, окончателно обръща страницата на студената война, която изправи света на ръба на ядрения конфликт по време на ракетната криза през октомври 1962 г., припомня АФП.

Източник: БТА