/ Guliver/Getty Images
Кубинският Държавен съвет реши вчера, че общите избори на острова ще се произведат на 11 март, а на 19 април ще бъде избран нов президент, който да замени Раул Кастро, предаде АФП.
 
На общите избори ще бъдат определени членовете на провинциалните органи за самоуправление, както и депутатите от Националното събрание на народната власт. По традиция изборите се провеждат през февруари на всеки пет години.
 
Тази година те бяха отложени за март от Националното събрание заради щетите, причинени през септември при преминаването на урагана Ирма, който причини смъртта на 10 души.
 
Първото заседание на парламента ще се състои на 19 април. Депутатите ще изберат от своите редици 31 членове на Държавния съвет. На свой ред те ще определят председателя на съвета, който ще замени брата на Фидел Кастро - Раул Кастро, служил вече два петгодишни мандата.
 
Кубинската комунистическа партия не определя кандидатите, но следи избирателния процес, припомня АФП.
 
За най-вероятен наследник на Раул Кастро се смята първия зам.-председател на Държавния съвет Мигел Диас-Канел, отбелязва ТАСС. Право да гласуват имат навършилите 16-годишна възраст.
БТА