/ / iStock/Getty Images
Изгладнялата бяла мечка, която стигна до град Норилск в руската полярна област - на 800 км от хабитата си, беше заловена и за нея вече се грижат ветеринари, съобщи АФП.
 
Мечката беше видяна за първи път в неделя вечерта в промишлената зона Талнах, в североизточната част на Норилск, да рови в кофи за боклук. Снимките на видимо изтощената полярна мечка обиколиха руските социални мрежи. Специалисти казаха, че е женска, на около година, а теглото й е около 200 кг.
 
Гладна полярна мечка в центъра на руски град (ВИДЕО/СНИМКИ)

След първите направени й прегледи, мечката е изпратена в зоологическа градина в Красноярск, на хиляди километри южно от Норилск. Там ще се грижат за нея. Здравословното й състояние засега не позволява да бъде пусната на свобода.
 
Бели мечки навлизат все по-често в непривична за тях територия в руския север, защото хабитатът им се променя и храната им намалява заради топенето на ледовете. Все още е рядкост обаче да стигнат на стотици километри до Норилск.
 

През февруари жителите на арктическия архипелаг Нова земя трябваше да се справят с нашествие на десетки агресивни бели мечки, търсещи храна. Тогава властите обявиха извънредно положение, докато животните не се оттеглиха след десетина дни. Снимките на бели мечки, които се качват по стълбищата на жилищни сгради, обиколиха цял свят.
БТА