Заловиха 17-годишен, подготвял атентат в Австралия
Заловиха 17-годишен, подготвял атентат в Австралия / Thinkstock/Getty Images

Полицията арестува 17-годишен младеж, обвинен, че се е готвел да взриви три самоделни бомби в австралийския град Мелбърн, съобщи Асошиейтед прес.

Тийнейджърът бе арестуван вчера следобед в антитерористична операция в дома му в предградието Грийнвейл, където са били намерени и обезвредени експлозивите, заяви заместник-комисар Майк Фелън от федералната полиция.

"Доста е смущаващо за полицията да вижда как толкова млади хора се отчуждават от обществото ни до такава степен, че са готови да застрашат живота на много австралийци", каза Фелън пред журналисти.

Заподозреният ще се яви в понеделник пред съда за непълнолетни в Мелбърн по обвинение в тероризъм.

Австралийският премиер Тони Абът призова сънародниците си да продължат живота си нормално, "защото цялата идея на тероризма е да ни кара да се страхуваме да бъдем себе си".

Бащата на момчето според информации е лекар от сирийски произход. От семейството не знаели, че експлозивите са били скрити в двуетажното им жилище.

Заместник-комисар Боб Хил от полицията в щата Виктория описа семейството на задържания като "грижливо и любящо". По думите му роднините на тийнейджъра са били много объркани, когато са научили новината.

Източник: БТА