/ БТА
Премиерът на РС Македония Зоран Заев повтори, че нито той, нито ЕС са получили гаранции от България за отблокиране на процеса на членство на страната в ЕС, съобщават македонските медии.

Заев подчерта, че работните групи продължават да работят и че може да се намери решение, ако и двете страни го искат.

Зоран Заев: След изборите имаме добър шанс с България

„Казах, че ние не получихме гаранции от България по време на организираната от Словения срещата на върха ЕС-Западни Балкани, нито ЕС получи гаранции. Посланията бяха ясни и вярвам, че президентът Радев е разбрал самите послания. Потвърждавам , че двустранните въпроси трябва да седнем двустранно и да ги разрешим. Работните групи продължават да работят. Вярвам, че ще бъдат постигнати хармонизирани текстове, този въпрос ще бъде решен, защото това са разрешими въпроси, т.е. ще кажа, че краткото име е същото като дългото име, Северна Македония е същото като Република Северна Македония, че нямаме териториални претенции нито към един от съседите. Разбира се, нямаме териториални претенции към Република България“, каза Заев в отговор на журналистически въпрос на пресконференция в правителството.

Радев: Потискането на правата на македонските българи е предизвикателство и за ЕС

Вярвам, подчерта Заев, че ще се намери решение, ако то се иска, т.е. ако и двете страни го искат.

„Ако едната страна иска да продължи да блокира и да прави това, тя остава отстрани. Определено се нуждаем от подкрепата на България, тя е един от първите ни съседи, източна съседка. Освен приятели, ние често се наричаме братя, а братята си помагат, не намират начини и причини да се блокират. България е член на ЕС и ЕС без една държава не може да вземе решение, но съм убеден, че здравият разум на политиците извън избирателния процес, в спокойни води, в по-стабилно време ще преобладава и ще надделее, така че ние може да напише красива история, която ще оставим на младежта, децата и бъдещите поколения“, каза Заев.

Заев каза още, че не вижда в искането от България за включване на българския етнос в нашата конституция като намеса във вътрешните работи на РС Македония. Право на всяка държава е да поиска, както наше право е да решим дали да го направим, каза премиерът на РСМ.
БГНЕС