/ Gulliver/Getty Images
Данела Арсовска е решила да бъде почетен консул на Унгария, да бъде мост между Северна Македония и Унгария, да представлява друга държава. Сега се оказва, че е гражданин на трета държава. Това е прекалено, а освен това се кандидатира и за кмет. В Скопие все пак се избира градоначалник, а не кмет – за това може да се кандидатира в България”. Това заяви днес премиерът на РС Македония и председател на управляващата партия СДСМ Зоран Заев в предаването „Утрински брифинг”.

Според него, няма нищо лошо в това Арсовска да е български гражданин, но политически, етично и морално не е честно тя да крие това и се опитва да манипулира гражданите.

„Очаквам кандидатката за кмет на Скопие Данела Арсовска да се оттегли, тъй като не бива да унижава до такава степен хората. Трябва да се оттегли веднага, ако обича поне малко Скопие и скопяни. Ако сега играе нечестно, какво ще се случи, ако бъде избрана?”, пита Заев.

На 31 октомври ще се проведе вторият тур от изборите за местна власт в РС Македония. В първия кръг на местните избори в Скопие начело излезе кандидатът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска пред кандидатът на СДСМ и настоящ кмет Петре Шилегов. Кандидатите на ВМРО-ДПМНЕ спечелиха и по-голямата част от общините в столицата.
Премиерът Заев призова гражданите да излязат масово да гласуват и да покажат отговорност към себе си, към своя град и своята родина.
БГНЕС