/ БГНЕС
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви на съвместна пресконференция с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Скопие, че страната ще интензифицира преговорите с България и изрази надежда, че до края на декември може да се намери приемливо решение за двете страни. Той заяви, че не може да се разговаря по въпросите на македонската идентичност и отбеляза, че от българска страна са дошли позитивни сигнали по този въпрос, съобщава "Фокус".

„В духа на европейските добросъседски отношения, ние ще интензифицираме разговорите с България с искрена воля да предприемем стъпки по-близо до решение на откритите ни въпроси. Досега проявихме готовност и конструктивен принос за решаването на двустранните въпроси чрез взаимно уважение и защита на националното достойнство, но въпросите на идентичността са просто невъзможни за преговори и ние сме доволни, че от България идват сигнали за разбиране по тези въпроси, които са също и европейски ценности“, каза Заев. 

Зачитаме всички европейски идентичности тук и искаме нашата македонска идентичност с македонския език също да бъдат зачитани. Както казах, радвам се, че имаме положителни сигнали в тази част от най-важната област, която се обсъжда. Много често съм коментирал останалото, това е пътната карта, с която ще подобрим сътрудничеството и ще го ускорим в съответствие с Договора за добросъседство и приятелство, а вътре са точно двете бележки за кратко и дълго име, ненамеса във вътрешните работи и др., както и основите на предложението на португалското председателство, което бе прието и от словенското (председателство) като възможно решение, реално приемливо и за двете страни, и тук е решението, но духът на приятелството, сътрудничеството и приятелството трябва да се подхранва и от двете страни“, отбеляза още Заев. 

„Вярваме, че е необходим нов тласък за ускоряване на процеса на вземане на решения, защото всяко продължаване на блокадата насърчава ретроградните сили, които се противопоставят на европейското единство и европейските ценности. Блокадата се отрази негативно на целия регион и застраши доверието в ЕС като надежден партньор. Европейските ценности на ЕС са и ценностите на страните-кандидатки за членство от Западните Балкани, които ги приеха и развиха. Някои от тях, като инклузивност, мобилност, толерантност, справедливост и солидарност, като европейски ценности, които се практикуват в самия ЕС, са директно поставени под въпрос поради тази блокада“, каза Зоран Заев. 
Фокус