Задържаха 2 българи в Брюксел, опитвали се да крадат от банкови карти
Задържаха 2 българи в Брюксел, опитвали се да крадат от банкови карти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Полицията в Брюксел е задържала двама българи, които опитвали да обират банкови карти чрез кражба на кодовете на клиентите, съобщава вестник "Дерниер йор", цитиран от БТА.

При тази техника, наречена "шоулдър сърфинг" (shoulder-surfing), престъпникът наблюдава през рамото на някой, който тегли пари от банкомат, за да види секретния код на банковата карта. Ако успее да запомни кода, след това крадецът, който обикновено действа с помощта на съучастник, разсейва клиента с нещо и успява да му вземе и картата. Така, след като вече знае кода, той може да изтегли максимално разрешената сума за деня, или дори да нанесе по-големи щети при пазаруване с безналично разплащане.

Същият вестник съобщава, че до 30 март в Гент в местната полиция работят и четирима полицаи от България. Те са поканени, за да помогнат в намирането на начини за преодоляване на обичайните нарушения, характерни за българската общност в града. Според кмета на Гент Даниел Термонт, българите в района обикновено извършват незаконна търговия, а децата им често отсъстват от училище. По думите на кмета, в района не се наблюдава дейност на организирани престъпни групи от България.