/ iStock/Getty Images
Хапче за аборт ще бъде достъпно в Япония за първи път, след като Министерството на здравеопазването одобри лекарството, използвано за прекъсване на бременност в ранен стадий, предаде АФП.

Абортът е разрешен в Япония до 22-ра седмица, но обикновено се изисква съгласието на съпруга или партньора, а досега единствената възможност беше хирургическа процедура.

В петък министерството съобщи на здравните служители, че е одобрило лекарството, произведено от британската фармацевтична компания Linepharma.
Производителят е подал своя продукт - двуетапно лечение с мифепристон и мизопростол, за одобрение в Япония през декември 2021 г.

Подобно лекарство е налично в много държави, включително Франция, която за първи път одобри хапчето за аборт през 1988 г., и САЩ, където то е налично от 2000 г.

През 2022 г.: Над 10 хил. българки са направили аборт по собствено желание

Одобрението на хапчето за прекратяване на бременност до девет седмици следва одобрението на експертна група на министерството, което беше отложено с един месец, тъй като бяха представени хиляди обществени мнения.

Националната телевизия NHK съобщи, че общата цена на хапчето за аборт и медицинската консултация ще бъде около 100 000 йени (700 USD). Абортите не се покриват от общественото здравно осигуряване.

Хирургичните аборти могат да струват около 100 000 до 200 000 йени.

През последните седмици мифепристонът е в центъра на съдебна битка в САЩ.

Върховният съд на САЩ временно запази достъпа до широко използвания медикамент за аборти, като замрази решенията на съдилищата от по-ниска инстанция, които биха забранили или силно ограничили достъпността му.

Кампаниите в Япония също настояват за по-добър достъп до хапчето.

Понастоящем спешната контрацепция не може да бъде закупена в Япония без лекарско разрешение. Това е и единственото лекарство, което трябва да се приема пред фармацевт, за да се предотврати продажбата му на черния пазар.
БГНЕС