Южна Корея и САЩ започват съвместни военноморски маневри в Жълто море

Южна Корея и САЩ започват съвместни военноморски маневри в Жълто море
Южна Корея и САЩ започват съвместни военноморски маневри в Жълто море / снимка: Reuters

Южна Корея и САЩ ще извършат през следващите дни в Жълто море съвместни военноморски маневри с участието на атомен самолетоносач, след като севернокорейската артилерия удари южнокорейски остров и уби двама души, съобщиха световните агенции.

Президентите на САЩ и Южна Корея Барак Обама и И Мюн-бак се разбраха по телефона да продължат тясното сътрудничество в областта на сигурността през следващите дни. Сеул обяви, че поредното военно учение ще започне на 28 ноември (неделя) и ще продължи до 1 декември.

Маневрите имат чисто отбранителен характер и са планирани преди вчерашния инцидент, съобщи американското командване.

Обама увери южнокорейския си колега, че САЩ стоят "рамо до рамо" с близкия си съюзник и ще работят с международната общност, за да осигурят широко заклеймяване на севернокорейското нападение, което определи като възмутително. Това е най-голямото нападение на Северна Корея срещу южната й съседка след Корейската война от 1950 до 1953 г.

Южнокорейският министър на отбраната Ким Тхе-йон заяви, че според него севернокорейското нападение е опит на властите в Пхенян да затегнат контрола вътре в страната в условията на предаване на властта, допълва БТА.Междувременно атомният самолетоносач "Джордж Вашингтон" напусна американска военноморска база в Йокосука, южно от Токио и се насочи към Южна Корея, за да вземе участие в ученията, които ще се проведат на запад от Корейския полуостров. Корабът, който е начело на ударна група, превозва 75 бойни самолета и над 6000 души.