/ iStock/Getty Images
Популациите на дивата природа са намалели с повече от две трети за по-малко от 50 години, цитира Би Би Си основен доклад на природозащитната група WWF. В доклада се казва, че този "катастрофален спад" не показва признаци на забавяне. И предупреждава, че природата се унищожава от хората със скорост, невиждана досега.

Дивата природа е в „свободно падане“, докато изгаряме гори, прекомерно ловим морета и унищожаваме дивите райони, казва Таня Стийл, главен изпълнителен директор на WWF.

Коалите са застрашени от изчезване в следващите 30 години

"Ние разрушаваме нашия свят - единственото място, което наричаме дом - рискувайки здравето, сигурността и оцеляването си тук, на Земята. Сега природата ни изпраща отчаяно SOS и времето изтича."

В доклада се разглеждат хиляди различни видове диви животни, наблюдавани от учени в местообитанията по целия свят. Те отчитат средно 68% спад в повече от 20 000 популации на бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби от 1970 г. насам.

В доклада се казва, че пандемията COVID-19 е ярко напомняне за това как природата и хората са преплетени.

Четири амурски тигърчета се родиха в московския зоопарк (ВИДЕО/СНИМКИ)

Факторите, за които се смята, че водят до появата на пандемии - включително загуба на местообитания и използване и търговия с диви животни - също са някои от двигателите на спада в дивата природа.

Измерването на разнообразието на целия живот на Земята е сложно, с редица различни мерки. Взети заедно, те предоставят доказателства, че биологичното разнообразие се унищожава със скорост, безпрецедентна в човешката история.

Този конкретен доклад използва индекс за това дали популациите от дивата природа се увеличават или намаляват. Не ни казва броя на изгубените видове или изчезването.

Емблематичен италиански ледник е заплашен от изчезване заради глобалното затопляне

Най-голям спад има в тропическите райони. Спадът от 94% за Латинска Америка и Карибите е най-големият навсякъде по света, предизвикан от коктейл от заплахи за влечуги, земноводни и птици.

Изследвания, публикувани в списание Nature, посочват, че за да се промени ходът, трябва да трансформираме начина, по който произвеждаме и консумираме храна, включително намаляване на хранителните отпадъци и яденето на храна с по-ниско въздействие върху околната среда.

Откриха ледник край Антарктида, който се топи бързо

Данните за изчезването са съставени от Международния съюз за опазване на природата (IUCN), който е оценил над 100 000 вида растения и животни, като над 32 000 вида са застрашени от изчезване.

През 2019 г. междуправителствена група от учени заключи, че един милион вида (500 000 животни и растения и 500 000 насекоми) са застрашени от изчезване, някои в рамките на десетилетия.
БГНЕС