/ ThinkStock/Getty Images
Коалите живеят в евкалиптовите гори в Югоизточна и Източна Австралия. Нов доклад потвърждава, че поради загубата на местообитанието им тези животни могат да изчезнат в югоизточния щат Нов Южен Уелс през 2050 година, съобщава Евронюз.

Обезлесяването с цел осигуряване на земя за земеделие, урбанизацията и земеделието вече е повлияло негативно на дома на коалите. През изминалата година продължителният сезон на горските пожари още повече затрудни запазването на съществуващата територия, тъй като голяма част от нея трагично изгоря.

Най-малко 5000 коали загинаха при пожарите и една четвърт от местообитанието им е унищожено в цялата държава.

В резултат на предизвиканата от изменението на климата суша в региона много коали се намират в състояния на недохранване и дехидратация, се казва в доклада, тъй като те вече не могат да получат адекватна хидратация от листата, които ядат.

Сега той предупреждава, че тази опустошителна загуба може да означава, че бъдещите поколения никога няма да видят коала в дивата природа.

Няма съмнение, че правилата са се променили драстично за коалите. Доказателствата не могат да бъдат по-убедителни, пише Кейт Фаерман, председател на австралийския председател на Комитета по земеделие и природни ресурси, която е направила изследването.

Докладът на комитета предлага 42 препоръки за осигуряване на бъдещето на коалата и призовава австралийското правителство да подкрепи плановете си в Нов Южен Уелс. Препоръките включват създаването на Национален парк Коала на река Джордж, разпределяне на средства за проучване на използването на дронове за откриване и спасяване на коали и осигуряване на адекватни ресурси за ключови групи като Фонда за опазване на биологичното разнообразие (WWF).

Коалите са подложени на непрекъснат и безмилостен натиск в Нов Южен Уелс, заяви говорителят на WWF Стюарт Бланч пред Euronews Living. Те вече бяха на път да изчезнат още преди опустошителните горски пожари. Изгорелите райони ще отнемат много време, за да се възстановят напълно, така че непокътнатата гора никога не е била толкова важна, казва той.

Правителството на Нов Южен Уелс не успя да предотврати разрушаването на ядрото на местообитанието на коалите върху частна земя или изсичането му в крайбрежните държавни гори. Ако няма дървета, няма и коали, казва Бланч.

Описан от WWF като силен, изчерпателен и навременен, докладът предвижда още един документ, който ще преразгледа националните закони за околната среда в Австралия. Правителството извършва преглед на всеки 10 години на Закона за опазване на околната среда и опазване на биологичното разнообразие.
Коалите са класифицирани като уязвими от Международния съюз за опазване на природата, който класира вида като едно от 10-те животни, изложени на най-голям риск по отношение на изменението на климата. WWF призовава правителството спешно да защити местообитанието на коалата и да увеличи финансирането на фермерите, които активно опазват дърветата, където живеят.

Правителството заяви, че ще разгледа доклада и ще отговори "след време", заяви говорител на министър-председателя Гладис Береджиклян пред Ройтерс. Той добави, че те вече са предвидили 44 милиона австралийски долара (26,8 милиона евро) за стратегия за защита на коалите./