/ БГНЕС
Един от най-известните италиански ледници може да изчезне през следващите 15 години поради глобалното затопляне, пише британският вестник The Daily Telegraph.

Според учените през последните 70 години ледникът на връх Мармолада в Алпите е загубил повече от 80% от обема си - и пълното му изчезване наближава.

Откриха ледник край Антарктида, който се топи бързо

Изследователите също така прогнозират, че в рамките на 200 години всички ледници в Исландия също ще останат спомен от миналото, ако климатичните промени не бъдат спрени.

Изследователи от университета в Падуа алармират, че скоростта на топене на ледника Мармолада в Доломитите се е увеличила през последните три години.

Евакуация в Италия заради опасен огромен къс лед на Монблан

По време на Първата световна война ледникът, разположен на връх Мармолада, е бил част от фронтовата линия между италианските и австро-унгарските войски.


Преди десет години е отбелязано, че ледникът губи 5 хектара лед годишно, но сега, според учените, тази цифра се е увеличила до 9 хектара годишно. „През последните 70 години той е загубил повече от 80% от обема си, от 95 милиона кубически метра лед през 1954 г. до 14 милиона кубически метра сега“, обяснява Алдино Бондесан, глациолог и професор по геоморфология в университета в Падуа. „Изчезването му е все по-близо. Може би му остават не повече от 15 години живот".

Розов ледник се появи в Италия

Ако ледникът продължи да губи 9 хектара годишно, „това може да доведе до изчезването на по-голямата част от ледника до 2031 г.“, предупреждава друг ледник, професор Мауро Варото.

Според Европейската агенция за околната среда ледниците в Алпите са намалели с около половината от обема си от 1900 г. насам. Учените твърдят, че ако светът не предприеме нищо за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, тогава в края на века в Алпите може да не е останал постоянен лед.
Агенция "Фокус"