Във Франция левите печелят на първи тур на местните избори
Във Франция левите печелят на първи тур на местните избори / Снимка БГНЕС

Дясноцентристката партия Съюз за народно движение на президента Никола Саркози претърпя загуби в първия кръг от френските местни избори, информира БГНЕС.

Резултатите показват, че социалистите убедително запазват контрол над един от най-големите градове във Франция Лион, а победата им в Париж на втория тур изглежда сигурна. Левите лидери призоваха привържениците си да се активизират и на втори тур да превърнат първоначалната преднина в победа. Лидерът на социалистите Франсоа Оланд коментира, че избирателите са изпратили предупреждение до президента и правителството относно провежданата политика през последните девет месеца.

Местните избори са първият изборен тест за Саркози след встъпването му на власт и се провеждат в момент, когато рейтингът му спада. На национално ниво левите партии печелят 47,94% от гласовете, а десноцентристите – 45,49%. Избирателната активност е 65%. Ключовите „сражения“ на 16 март ще са в южните градове Марсилия и Тулуза, както и в Страсбург. Всички те са контролирани от десните, но може да се окажат в ръцете на социалистите.