Вкарват в затвора французойка, завела децата си в Сирия

/ iStock/Getty Images
37-годишна жена, която е прекарала девет месеца в Сирия с трите си деца през 2017 г., снощи беше осъдена на осем години затвор от парижки съд, предаде Франс прес.

Радже Муджахид е осъдена за присъединяване към престъпна организация с терористични цели и отнемане на деца. Тя е дъщеря на архитект, която е следвала философия и социология, а след това е изкарала хотелиерска школа в Мароко.

ООН: „Ислямска държава“ разполага с около 300 млн. долара

През март 2017 г. след кръвопролитните ислямистки атентати във Франция, по-специално този в Ница, близо до жилището й в град Антиб, тя е отишла в Сирия, като взела със себе си 9-годишната си дъщеря и двамата си сина на възраст 7 и 5 години.

"Това заминаване е било подготвено, скрито от околните и смятано за окончателно", заяви съдът. Вече омъжената жена отишла в Сирия при джихадист от групировката "Ахрар аш Шам", с когото е поддържала връзка онлайн и за когото се е омъжила при пристигането си в Идлиб, Северозападна Сирия.

Над 100 бойци и 8 цивилни са загинали при сражения в Сирия

Макар и "Ахрар аш Шам" да не е била в международния списък на терористичните организации, тя е поддържала "оперативни връзки с Ал Каида" и следователно може да се определи като терористична групировка според френското право, прецени съдът.

Радже Муджахид се е върнала в Турция през декември 2017 г. бременна в седмия месец. Тя била експулсирана в Италия и пратена във френски затвор със заповед за издирване.
Тя е притежавала документи на Ахрар аш Шам, а в телефона й е имало снимки с джихадистка пропаганда, прояви на насилие и оръжия, както и на мъртви деца и на деца-войници.
БТА