/ ThinkStock/Getty Images
Терористичната организация "Ислямска държава" (ИД) разполага с около 300 милиона долара след загубата на така наречения си "халифат" в Ирак и Сирия, предаде Асошиейтед прес, като цитира доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

Тръмп заплашва да пусне в Европа затворниците от „Ислямска държава“

Гутериш предупреждава в документа, изпратен до Съвета за сигурност на ООН, че е възможно затишието в атаките на ИД да е временно.

Макар загубата на територии да е преустановила възможността на джихадистката групировка да получава доходи от продажба на петрол, тя разполага с достатъчно средства да финансира терористични нападения в Ирак, Сирия и други страни, става ясно от доклада.

САЩ изтеглят военните си от Сирия, Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“

Гутериш посочва, че най-често срещаният метод за финансиране на организацията е чрез неформални трансфери на пари. Друг възможен източник на средства са разграбените артефакти от владените от ИД територии. Според генералния секретар на ООН терористичната организация също така насърчава финансовата самодостатъчност на мрежата си от поддръжници и последователи в Близкия изток, Африка и Азия. В Сирия се развива тайна мрежа на ИД, подобна на тази в Ирак, като зачестяват атаките в контролираните от правителството райони.

Генералният секретар на ООН: Светът става все по-хаотичен (ВИДЕО)

Докладът обръща внимание и на съществуващите опасения във връзка със завръщането на чуждестранни бойци на ИД в родните им страни. По данни на няколко неназовани държави около 25 процента от чуждестранните бойци са били убити, а 15 процента са в неизвестност.

"Като се има предвид, че приблизителният първоначален брой на присъединилите се към "халифата" чуждестранните бойци е около 40 000, тези проценти означават, че между 24 000 и 30 000 от тях са живи", се подчертава в доклада.
БТА