Висш военен загина след експлозия в Техеран
Висш военен загина след експлозия в Техеран / снимка: Reuters, архив
Висш военен загина след експлозия в Техеран
47032
Висш военен загина след експлозия в Техеран
  • Висш военен загина след експлозия в Техеран

Висш военен в иранската Революционна гвардия беше убит след експлозия във военна база близо до столицата Техеран. Военният бригаден генерал Хасан Могадам е отговарял за ракетните снаряди в страната. Според властите в Иран, взривът в базата е злополука, случила се по време на местене на снаряди. Поради високият статус на основната жертва обаче международни коментатори предполагат, че случката може да е атентат насочен към един от предполагаемите ръководители на иранската програма за ядрени оръжия.

Експлозията във военната база в Иран е убила общо седемнадесет души, съобщи говорителят на Революционната гвардия - генерал Рамазан Шариф. Взривът е бил толкова силен, че се е усетил в столицата Техеран, намираща се на 40 км източно от военната база. Най-високопоставената жертва е Бригаден генерал Хасан Могадам, който е бил важна фигура в иранската ракетна програма. Според командири в революционната гвардия, самото съществуване и развитие на програмата се дължат на Могадам.

Въпреки че Иран твърди, че не разработва ядрени оръжия, не цялата международна общност е готова да му вярва. Предполага се, че ако в Иран действително има ядрена програма, генерал Могадам вероятно е бил един от нейните главнокомандващи.

След официалното съобщение от Иран за случилото се, израелската преса започна да се запитва доколко може да се вярва на официалното становище, че експлозията е била злополука, и дали израелските тайни сили Мосад не са намесени. Нито израелските власти нито Мосад поемат отговорност, но при призив за коментар, израелският военен министър Ехуд Барак каза - „Нека да има повече подобни инциденти!”.

Само преди седмица Израел и Иран размениха остри думи и заплахи по отношение на ядрената програма на Техеран. От Израел заплашиха с превантивно нападение върху ядрените обекти в Иран, на което заместник-началникът на иранския генерален щаб генерал Масуд Джазаери отговори със заплаха за унищожението на Израел. Знае се, че иранският арсенал притежава ракети с обсег от около 2000 км, които застрашават Израелската сигурност, а иранският президент Махмуд Ахмединеджад често е правел силно антиизраелски изказвания. „Обявявам, че този зловещ режим е знамето на сатаната - на великия сатана! Той само изпълнява заповедите на престъпните държави Англия и Америка. С плакати в ръка, всички народи са се събудили и зоват: Смърт за Израел!”, заяви той.

Това не е първата подобна експлозия в иранска военна база - през октомври миналата година подобна експлозия уби осемнадесет военни в склад за боеприпаси в западната част на страната.