Висш чиновник в Япония изпи чаша пречистена радиоактивна вода, показа, че е безопасна
Висш чиновник в Япония изпи чаша пречистена радиоактивна вода, показа, че е безопасна / снимка: Reuters

Представител на японското правителство изпи пред очите на слисаните журналисти чаша пречистена радиоактивна вода от подземните помещения на претърпялата авария при разрушителното земетресение през март тази година атомна електроцентрала "Фукушима-1", предаде ИТАР-ТАСС.

Висшият чиновник направи това на пресконференция в обединения щаб по ликвидирането на последствията от ядрената криза в отговор на искането на редица репортери да докаже нагледно, че тази вода вече не е опасна за човешкото здраве.

Заместник-началникът на апарата на правителството Ясухиро Сонода увери, че е решен въпросът с нискорадиоактивната вода в подземните помещения на Пети и Шести реактор на АЕЦ "Фукушима-1". Те не пострадаха при земетресението и предизвиканите от него вълни цунами на 11 март и сега са в състояние на т. нар. "хладно спиране". В тях обаче се насъбра вода с ниска радиоактивност от почвата и от вълните цунами, посочва БТА.

В подземните помещения на реакторите от Първи до Четвърти, които понесоха щети при катастрофалното природно бедствие, обаче са се натрупали, според различни изчисления, между 80 хиляди и 175 хиляди тона радиоактивна вода, които предстои да бъдат пречистени с помощта на сложна система.