/ iStock/Getty Images
Британските гласоподаватели избират днес нов парламент - избори, след които се очаква да дойде на власт Лейбъристката партия на мрачния фон на засилващите се икономически проблеми, нарастващото недоверие в институциите и разклатената социална структура.

Отегченият британски електорат ще произнесе присъдата си за Консервативната партия на премиера Риши Сунак, която е на власт от 2010 г.

Общо 40 000 избирателни секции в цялата страна бяха отворени в 7:00 ч. (9:00 ч. българско време). Гласуването ще приключи в 22:00 ч. (полунощ българско време). Още преди да започне гласуването на място, стотици хиляди британски избиратели вече дадоха гласа си по пощата.

Веднага след затварянето на избирателните секции ще бъде оповестен екзитпол, поръчан от основните телевизии във Великобритания, което ще даде представа за вероятния резултат от изборите.

Преброяването на гласовете ще започне веднага, но повечето резултати ще бъдат обявени едва в ранните часове на деня утре.
Гласоподавателите трябва да изберат 650 депутати, които ще заседават през следващите пет години в Камарата на общините - долната камара на британския парламент.

Премиерът Риши Сунак изненада собствената си Консервативна партия на 22 май, обявявайки изненадващо парламентарните избори, които можеха да се проведат едва през януари 2025 година.

След 14 години на власт и петима различни министър-председатели консерватори, партията им е напът да загуби управлението на страната след очакваната победа на основната опозиционна партия - лявоцентристката Лейбъристка партия, ръководена от Киър Стармър.

Консервативната партия на Сунак се опитва да вдъхне вяра и да успокои британските избиратели, че може да се справи с проблемите, включващи нарастващите разходи за живот и кризата в Националната здравна служба.

Според последните социологически проучвания лявоцентристката Лейбъристка партия на Стармър може да спечели победа, но допитванията също така показват, че много британски избиратели просто искат промяна след периода на вътрешни борби и сътресения в Консервативната партия, посочва Ройтерс.

Това означава, че Стармър, 61-годишен бивш адвокат по защита на човешките права, може да встъпи в длъжност на Даунинг стрийт 10 с един от най-дългите списъци от задачи в историята на Великобритания, но без подкрепа или финансови ресурси, за да се справи с тях.

Лейбъристката партия на Стармър вече месеци наред има стабилна и значителна преднина в социологическите проучвания, но нейните лидери предупредиха да не се приема изборния резултат за даденост, опасявайки се, че поддръжниците им ще си останат вкъщи, отбелязва Асошиейтед прес.

От своя страна Сунак се опита да мобилизира своите поддръжници, заявявайки преди няколко дни, че все още смята консерваторите да могат да спечелят и защити постиженията си в областта на икономиката.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Светослав Танчев/БТА