/ iStock/Getty Images
Учени от лондонския Импириъл колидж ще започнат тази седмица първите клинични изпитания върху хора на потенциална ваксина срещу Ковид-19 с финансова подкрепа в размер на над 45 милиона лири, осигурена от британското правителство и филантропски дарения, предаде Ройтерс.

Изпитанията са първите тестове с хора на нова технология, която според изследователите може да трансформира разработването на ваксина, позволявайки бърза реакция срещу възникващи болести като COVID-19, причинена от новия коронавирус.

Белгия ще се включи в производството на ваксина срещу COVID-19 от есента

Робин Шаток, професор по инфекциозни заболявания и ръководител на екипа от Импириъл колидж, обяснява, че вместо да използва част от вируса, както правят много ваксини, тази потенциална ваксина разчита на синтетични нишки от генетичния материал на вируса - РНК, които са опаковани в малки мастни капки. Когато се инжектира, тя инструктира мускулните клетки да произвеждат вирусни протеини за защита срещу бъдещи инфекции.

Направените тестове с животни са показали, че ваксината е безопасна и дава "обнадеждаващи признаци на ефективен имунен отговор", се посочва в изявлението, направено от екипа на Робин Шаток.

Израел подписа с биотехнологичната компания "Модерна" договор за ваксина за COVID-19


Около 300 здрави доброволци ще получат две дози от ваксината в първоначалните човешки изпитания, за да се провери дали е безопасна при хора и дали произвежда ефективен имунен отговор срещу COVID-19. Ако тестовете дадат обещаващи резултати, по-мащабни изпитания с около 6000 души ще бъдат планирани за края на тази година.

В процес на разработка по света са над 100 потенциални ваксини срещу COVID-19, сред които няколко в процес на изпитване върху хора.
 
БТА