/ iStock/Getty Images
В Туркменистан - затворена и авторитарна страна в Централна Азия - във вторник беше представен първият спектакъл на чуждестранна опера след близо 19-годишна забрана на този вид изкуство, обявено за "несъвместимо с туркменския манталитет", предадоха АФП и БТА.

Няма такава държава – има, ама се казва Туркменистан

Държавният театър в столицата Ашхабад беше претъпкан за представлението на прочутата опера "Палячи" на италианския композитор Руджеро Леонкавало, част от програмата на международен фестивал на културата.

Андреа Бочели защити Пласидо Доминго

"В продължение на близо две десетилетия бяхме лишени от цял раздел от културата. Дълго чаках този момент", каза за АФП 59-годишната Анна Краснова.

Режисьорът на спектакъла Даниеле де Пиано отбеляза, че операта "Палячи" е представена в рамките на "програма за културен обмен" между Италия и Туркменистан. Де Пиано заяви, че за него е част да е първият постановчик, върнал оперното изкуство в Туркменистан. Надявам се това да е началото на нов път, изграден от по-близки връзки между Туркменистан и операта, най-вече италианската опера, допълни той.

Софийската опера и балет гостува с "Кармина Бурана" в Кюстендил

Първият президент на независим Туркменистан Сапармурат Ниазов, починал през 2006 г., забрани през 2001 г. чуждестранните опери и балети, за да запази, както той казваше, туркменската култура.

Приемникът на Ниазов - Гурбангули Бердимухамедов - продължи да следва много от рестриктивните политики, наложени преди идването му на власт през 2006 г., и също е обект на силен култ към личността.

Засега няма намек, че и балетът ще се завърне в централноазиатската страна. В представите на много туркменистанци тези форми на изкуство са неразривно свързани с руското и съветското господство, отбелязва Франс прес.
БТА