/ iStock/Getty Images
Оловният саркофаг, открит неотдавна в катедралата Нотр Дам в Париж, скоро ще бъде отворен в Института по съдебна медицина в Тулуза, където се очаква да бъдат разкрити тайните му "в съответствие" със законодателството за човешки останки, предаде Франс прес.

Прочутата катедрала е в процес на възстановяване след опустошителния пожар, обхванал я на днешна дата преди три години.

Древен саркофаг е открит под парижката катедрала „Нотр Дам“ (ВИДЕО)

Антропоморфният саркофаг, който вероятно датира от 14-и век, беше открит през март по време на археологически разкопки, предшестващи работата по възстановяването на шпила на катедралата.

Заровен на 1 метър под земята, саркофагът се е запазил в добро състояние. С помощта на ендоскопска камера беше направено първо изследване на вътрешността му, без да бъде отварян. Огледът разкри горната част на скелета на покойника, останки от растения под главата му, вероятно коса, текстил и предмет, който все още не е идентифициран.
 

Изваден от катедралата във вторник, саркофагът е депозиран на сигурно място в очакване да бъде изпратен "много скоро" в Института по съдебна медицина в Тулуза. Там съдебни лекари и учени ще отворят саркофага, за да изследват костите на покойника и други предмети, с цел да определят пола и здравословното му състояние. Те  ще "прецизират" чрез датиране с въглерод все още несигурната хронология, посочи научният ръководител на разкопките Кристоф Бение.

"Ако се окаже, че саркофагът наистина е от Средновековието, това е изключително рядка погребална практика", допълни Бение.

Нотр Дам ще отвори отново врати през 2024 г.

Проучванията биха могли да предоставят информация и за ранга на починалия, който вероятно е принадлежал към църковен или светски елит.

Екипът от Института по съдебна медицина в Тулуза вече е проучил саркофага на Луиз дьо Канго, бретонска благородничка, починала през 1656 г., чиито забележително добре запазени останки са открити по време на разкопки в манастира на якобинците в Рен, припомня Гарсия.
 
БТА