В ООН не се разбраха за незаконната търговия с оръжие
В ООН не се разбраха за незаконната търговия с оръжие / netinfo

Конференцията на ООН, посветена на борбата с незаконната търговия с леко стрелково оръжие, приключи, без да бъде постигнато споразумение как да се сложи край на този бич, който подклажда конфликти в различни точки на света, предаде Асошиейтед прес.

След продължили две седмици дискусии делегатите не можаха да преодолеят различията си и не успяха да приемат "заключителен документ", който би трябвало да отрази консенсуса им за най-добрия начин за борба с нелегалната търговия с леко

стрелково оръжие, възлизаща на около 780 млн. евро годишно. Тези оръжия са в основата на между 60 и 90 процента от смъртните случаи в конфликтите по света всяка година.

Много страни отказват да разкрият точните размери на търговията им с леко стрелково оръжие или да обсъждат ограничаване на продажбата на муниции, както и правото на частни лица да носят оръжие.

Куба, Индия и Пакистан бяха сред страните, които се обявиха против предложението на неправителствени организации правителствата да се ангажират да не продават оръжие на купувачи, които биха могли после да ги препродават нелегално.