Уругвай ще пробва легализиране на марихуаната
Уругвай ще пробва легализиране на марихуаната / netinfo

Уругвай ще легализира марихуаната, но впоследствие може отново да я криминализира, ако експериментът се окаже неуспешен, заяви президентът на страната Хосе Мухика в интервю за АФП.

По думите на държавния глава той вижда Уругвай като своеобразен тест за идея, която бавно си пробива път в страните от Латинска Америка - че легализирането и държавният контрол върху някои видове наркотици ще изкорени опустошаващото региона насилие, свързано с дейността на бруталните наркокартели.

"Като при всеки опит има рискове и сме на ясно, че при определени обстоятелства ще трябва да се откажем от експеримента, защото не сме фанатици", подчертава Мухика. През миналата седмица законът за правителствен контрол и регулиране на продажбите и разпространяването на марихуана мина през долната камара на уругвайския парламент. Сега нормата, която е подкрепяна от кабинета на Мухика, чака решението на Сената.

По прогнози на правителството с поставяне на свързаната с марихуаната индустрия, чийто оборот е 30-40 млн. долара на година, под контрола на властите, ще бъдат изкоренени нелегалният трафик и съпътстващото го насилие.

Против подобни действия е опозицията, а според проучване на общественото мнение от миналата седмица и 63% от населението не са съгласни с такива стъпки. Противниците на легализирането на марихуаната се притесняват, че то би превърнало страната в притегателен център за наркотуризъм и би увеличило употребата на твърда дрога.

Президентът отговаря с икономически аргументи - страната харчи годишно около 80 млн. долара за борба с отглеждането и трафика на дрога, а конфискува дрога едва за 4-5 млн. годишно. Президентът на Гватемала също иска легализиране на дрогата, виждане, споделяно от бившите държавни глави на Бразилия, Мексико и Колумбия. Големият противник на подобни стъпки са САЩ.