Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен / БГНЕС
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен заяви в сряда, че графикът за излизане на Великобритания от Европейския съюз е "изключително предизвикателен", предаде Ройтерс.

Изказвайки се в Брюксел пред Европейския парламент, г-жа Фон дер Лайен също така заяви, че ако до края на 2020 година не бъде финализирано търговско споразумение с Обединеното кралство, "това ще нанесе повече вреда на Великобритания, отколкото на Европейския съюз". Тя допълни, че Брекзит е само "началото на нови отношения", а не "краят на нещо" и че тя се надява двете страни да имат "безпрецедентно партньорство" в следващите години.

Сделката за Брекзит влиза в британския парламент на 20 декември

"Графикът пред нас е изключително труден. Завършва до декември 2020 година. Остава ни много малко време. В случай че не успеем да сключим споразумение до края на 2020 година, отново ще се сблъскаме със ситуация на ръба на пропастта", отбеляза шефът на ЕК.

"Това очевидно би навредило на нашите интереси, но би повлияло на Обединеното кралство повече, отколкото на нас, тъй като Европейският съюз ще продължи да се възползва от своя единен пазар, митническия съюз и 70-те международни споразумения, които сме подписали с нашите партньори", допълни тя.

След победата на Джонсън: Ще се разпадане ли Обединеното кралство?

Британските законодатели са готови да гласуват в петък по предложения от премиера Борис Джонсън законопроект за излизане на Великобритания от ЕС на 31-ви януари догодина.

Във вторник стана ясно, че законопроектът за Брекзит ще бъде променен, като страната ще бъде задължена да приключи с т.нар. "преходен период" до края на 2020-а година, независимо от това дали ще има или не търговско споразумение с ЕС.
БНР