Украйна няма да предприема военни действия, за да спре отделянето на Крим
Украйна няма да предприема военни действия, за да спре отделянето на Крим / снимка: БГНЕС, архив

Украйна няма да предприема военни действия, за да предотврати отделяне на Крим. Това заяви изпълняващият длъжността президент Александър Турчинов. В същото време обаче властите в Киев започнаха да струпват военни части по границата на размирната република.

По думите на Турчинов пред агенция Франс прес, властите не могат да проведат военна операция в Крим, понеже по този начин ще изложат на риск източната граница и Украйна ще бъде беззащитна. Освен това Турчинов обяви, че руската страна отказва всякакъв контакт с официален Киев.

Междувременно напрежението в Украйна расте. От Службата за сигурност в Донецк съобщиха, че са хванали шпионин от Русия. Руският разузнавач създавал групи за диверсии на територията на Донецка и Луганска област. Целта била залагане на бомби на многолюдни места.

Радикални представители на татарската общност в Крим декларираха, че са готови да се борят с руските окупатори. По думите им на тяхна земя е стъпил враг и те са готови да се бранят.

От чужбина продължават да валят укори към Москва. Германският канцлер Ангела Меркел заяви: "Русия "задигна" Крим от Украйна. Не трябва да позволяваме това да продължава". Полският премиер Доналд Туск пък каза, че санкциите на Европейския съюз срещу Русия ще влязат в действие от понеделник.

Междувременно председателят на ОССЕ и министър на външните работи на Швейцария Дидие Буркхалтер обяви, че референдумът за статута на Крим, който трябва да се проведе на 16 март, противоречи на конституцията на Украйна и трябва да се смята за незаконен.

Според Буркхалтер референдумът за степента на автономия или независимост на Крим трябва да се основава на украинската конституция и да отговаря на принципите на международното право. Той призовава всички заинтересовани страни да се въздържат от неконституционни действия и изключи възможността за изпращане на наблюдатели на ОССЕ на референдума.

Буркхалтер отбелязва, че освен неконституционния референдум има и друга пречка за изпращането на наблюдатели, а именно липсата на искане от властите в Украйна, защото изкането за наблюдатели е било изпратено от парламента в Крим, а не от Киев.