/ IStock
Петима угандийски войници, служещи в мисията на Африканския съюз в Сомалия, са признати за виновни за убийството на седем цивилни, като двама от тях са осъдени на смърт, а другите трима - на по 39 години затвор, съобщиха от AMИСОМ.

"След като заседава от 2 до 12 ноември 2021 г. и разгледа всички факти, включително показанията на свидетелите, на 12 ноември 2021 г. военният съд призна войниците за виновни за убийството на цивилните", се казва в изявление на АМИСОМ, публикувано късно в събота.

Кампала заведе съдебно производство в столицата на Сомалия Могадишу, след като през август тази година се появиха твърдения за цивилни жертви в град Голвейн. Войниците ще бъдат репатрирани в Уганда, за да излежат присъдите си.

АМИСОМ разполага с около 20 000 войници в Сомалия, разположени за борба с въстанието, водено от джихадистите от Аш-Шабааб. Въпреки че свързаните с "Ал Кайда" бойци бяха изтласкани от Могадишу преди десетилетие, те продължават да извършват смъртоносни нападения в столицата и на други места.

"Нашата мисия в Сомалия е да разградим "Аш Шабааб" и други въоръжени групировки. При това имаме абсолютната отговорност да защитаваме цивилното население", заяви бригаден генерал Дон Набаса, командир на угандийския контингент.

Това не е първият случай, в който угандийски войници в Сомалия са замесени в незаконни дейности. Групи за защита на правата на човека твърдят, че има случаи на сексуални посегателства и убийства на цивилни, но когато АМИСОМ провежда разследвания, войниците обикновено биват оправдани.

През 2016 г. деветима угандийски войници бяха признати за виновни за незаконна продажба на гориво, предназначено за АМИСОМ, на цивилни - за първи път такъв случай беше разгледан в Сомалия, откакто мисията на Африканския съюз се разгърна през 2007 г.

През 2013 г. Уганда отзова 24 офицери - сред които и командира на контингента бригаден генерал Майкъл Ондога - за предполагаема продажба на хранителни дажби, предназначени за войниците. През 2015 г. Ондога беше оправдан от военен съд. 
БГНЕС