/ iStock/Getty Images
В сомалийската столица Могадишу се стигна до въоръжени сблъсъци между привърженици на президента Мохамед Абдулахи Мохамед и противници на решението на президента да удължи четиригодишния си мандат, предаде Ройтерс, като се позова на местни жители.

Сомалийският президент подписа в средата на април закон, който удължава мандата му с две години, което провокира негативна реакция на опозицията и го постави в деликатна ситуация в отношенията със западни и други донори, които са против промяната.

Жертви при взривове в сомалийски военни бази

Сомалия, в която от 1991 г. царят войната и хаосът, започна да възстановява властта на централното правителство и да подобрява състоянието на населението, като за това използва международна помощ, отбелязва Ройтерс.

Планираните за февруари избори не се състояха и това провокира нова криза. "Има престрелки между военни, които симпатизират на опозицията, и правителствени сили", заяви Халима Осман, жителка на Могадишу. Ройтерс получи по-рано съобщения от други местни жители, които са чули изстрели от огнестрелни оръжия.
БТА